SLA 3D-printer – Formlabs Form 2 med Cure & Wash

NB! For å bruke denne maskinen, bør du ha opplæring i maskinens funksjoner og HMS-krav. Resin inneholder etsende stoffer som er farlig å få på huden.

Formlabs 2 er den mest fancy 3D-printeren Horten Folkeverksted har for øyeblikket. Dette er en resin-printer som bruker såkalt SLA-teknologi for å skrive ut 3D-modeller. I praksis vil dette si at en 405nm lilla laser på 250mW tegner under fatet med resin og størkner resinen hvor laseren treffer. Dette fører til svært nøyaktige reslutater og svært lite feilprint!

Formlabs 2 har et byggevolum på 350 × 330 × 520mm og en nøyaktighet ned til 0.025mm. Printeren varmes automatisk opp til 25 grader under print for best resultat. I tillegg har den sensorer for å se hvor mye resin som er igjen. Maskinen støtter også trådløs overføring, slik at du slipper å koble datamaskinen direkte til printeren!

I tillegg til selve Form 2-printeren har vi en full Wash & Cure-stasjon. Dette er for etterbehandling av 3D-printene. Den ene tanken er fylt med isopropanol som sirkulerer for å rense av resin som ligger utenpå printen. Når denne er ferdig, setter man printen i Cure-stasjonen hvor UV-lys herder figurene, slik at de blir harde. Lengde, varighet og temperaturer gjøres automatisk, men kan justeres ved behov.

Formlabs 2 bruker den proprietære programvaren PreForm, utviklet av Formlabs. Programvaren er gratis, og støttes fra Windows 7 (64-bit) og høyere, samt MacOS X 10.10 og høyere. Maskinen bør støtte OpenGL og ha minst 4GB ram.

I verkstedet har vi en dedikert vekt med desimaler hvor du setter den ferdige printen din på. Det er viktig at du veier printen din før du fjerner support. Prisen på printet er antall gram * 3,- Med denne formelen går vi ikke i minus, men får inn akkurat nok til å kunne kjøpe mer resin. Du betaler enkelt ved å vippse til 96206. NB! Husk å skriv hva du har kjøpt som kommentar i vipps!

Preform

Set up

Last ned og installer: PreForm Åpne Preform og gå til File > Devices > Velg printeren som dukker opp Viss det ikke dukker opp noe printer skjekk om du er på riktig nettverk og trykk på +ADD og skriv inn ip adressen til printern: 10.100.100.10

Print

Last inn filen du vil printe og trykk på job setup til høyre. Velg Form 2, riktig resin (se på tanken bak på printern) og oppløsningen For en rask print trykk på tryllestaven "one click print" da vil preform vri modellen, legge til supports og sette alle modeller opp "optimalt" på prinoverflaten. Når programmet er ferdig kan du laste opp filen til riktig printer.

Etter at printen er lastet opp kan du følge instruksen på skjermen til printer og så trykke på printknappen.

Vasking

Når printen er ferdig så er det anbefalt å la printen dryppe noen timer for å ha mindre flytenede resin på modellen.

Ta på hanske og vernebriller

Fjern printen med sparkel fra printerflata og sett modellen i kurven til vaskemaskina. Enkle modeller behøver fem minutter med vasketid mens kompliserte former trenger som regel lengre tid.

Rengjør printerflata og sett den på plass i printern

Husk å lukk ventilen til resintanken

UV Lys